Kategorie

Producenci

eBiuletyn-Newsletter

Olej z orzechów makadamia 250 ml

Cena brutto 29,50 zł

Dodaję sztuk(ę)

Olej z dojrzałych orzechów makadamia z pierwszego tłoczenia na zimno, to jeden z najbardziej wybornych olejów, znajdujący swoje zastosowanie zarówno do celów spożywczych, jak również w kosmetyce.

Olej z orzechów makadamia 250 ml jest świetny do wszelkiego rodzaju surówek i sałatek na zimno, podnosząc ich wartości smakowe, a dzięki wysokiej temperaturze dymienia (198º C) znakomicie nadaje się do smażenia, gotowania i sosów, nie tracąc przy tym smaku i aromatu orzechów. Charakteryzuje się lekko złocistą barwą oraz wyrazistym smakiem i aromatem orzechowym. Pochodzi z plantacji uprawianych w Dolinie Levubu (Południowa Afryka).

Olej z makadamia posiada najwyższą zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (78%) ze wszystkich do dziś znanych do dziś olejów roślinnych. Zawiera również bardzo dużo (około 22%) palmitoleinowego kwasu tłuszczowego Omega-7.
Wyniki badań wskazują, że ten kwas przyspiesza metabolizm tłuszczów i redukuje ich ilość w organizmie.
Olej macadamia zawiera witaminy A, B, E oraz składniki mineralne.

Olej z macadamia znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce do pielęgnacji skóry i włosów. Jest szczególnie polecany przy wrażliwej, bardzo suchej i łuszczącej się skórze oraz przy kruchych i łamliwych włosach.

Makadamia (Macadamia integrifolia) to roślina pochodząca z Australii rosnąca głównie na południowej półkuli naszego globu w okolicach tropikalnych. Jej jadalne nasiona (orzechy) są najdroższymi orzechami spotykanymi w handlu.

Przepis na sos pesto makadamia

Składniki: 1/2 szklanki orzechów makadamii, 1 ubita szklanka świeżych liści bazylii, 1/2 szklanki oleju z orzechów makadamii, 1 duży posiekany ząbek czosnku, 2 łyżki tartego parmezanu, 2 łyżeczki pikantnego sosu z papryczek jalapenos (np. Bandito's), szczypta soli morskiej.

Przygotowanie: wszystkie składniki zmiksować w blenderze do uzyskania pożądanej konsystencji. Można dodawać oleju według potrzeby.

Przepis na sos vinaigrette makadamia

Składniki: 250 ml oleju z orzechów makadamii, 80 ml octu z białego wina, 1/2 łyżeczki soli, 1 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki  pieprzu, 1/2 ubitej szklanki świeżych ziół: tymianku, mięty, naci pietruszki, koperku.

Przygotowanie: wszystkie składniki miksować w blenderze przez około 3 minuty.

  • Wartość odżywcza Wartość odżywcza w 100 ml: białko - 0 g, węglowodany - 0 g, tłuszcze - 94 g, w tym: nasycone - 13 g, wielonienasycone - 7 g, jednonienasycone - 74 g. Wartość energetyczna: 870 Kcal.
  • Waga 250 ml
  • Uwagi Osad na dnie butelki jest objawem naturalnym i wynika z procesu pierwszego tłoczenia na zimno. Olej należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu lecz nie w lodówce.
  • Termin realizacji 1-3 dni
  • Skład olej z orzechów makadamia
  • Postać olej
  • Opakowanie butelka szklana

Koszyk

produkt jest pusty